vineri, 25 septembrie 2009

Dupa un an...

Iata, dupa mai bine de un an de la ultima postare aici revin, si tot in contextul pregatirii altor alegeri, de data aceasta prezidentiale. Ce mai zbucium, dar si ce vorbe grele se pot auzi, desi campania electorala n-a inceput inca. Parca suntem la balci, dar macar acolo nici nu poti avea pretentia ca toti participantii sunt la un nivel acceptabil de civilizatie; este o adunatura eterogena.
Particularitatile acestor alegeri ar fi doua.
Una este aceea ca scrutinul pentru alegerea presedintelui nu mai are loc concomitent cu cel pentru parlament, fiind avansat cu un an.
A doua a survenit ieri, cand Presedintele a anuntat un Referendum in aceeasi zi (22 noiembrie) cu primul tur al alegerilor pentru presedinte, si in care populatia va fi intrebata daca este de acord cu un parlament unicameral compus din maximum 300 de alesi.
Ei, aceasta din urma propunere a starnit un val de aprobare din partea majoritatii cetatenilor, dar dezaprobare din partea unor politicieni si parlamentari. Chiar daca acest lucru ar trebui sa se intample incepand cu legislatura viitoare. Demersul Presedintelui este salutar, dar infaptuirea lui este greoaie din motive de procedura si constitutionale.
Oricum, chiar daca nu va fi pusa in opera propunerea, aceasta il va ajuta mult in campania electorala pe actualul Presedinte; este o lovitura grea pentru adversarii politici.

Niciun comentariu: